balletforblind.com

Póz I. arabesque

A táncosok nyolc pontot határoznak meg a balett teremben, miközben az 1. pont a közönség felé mutat. Ha a táncos vagy a táncosnő helyzetében vagyunk, a 8. pont a bal oldalunkon van, és a terem bal első sarkára mutat. A 2. pont a jobb oldalunkon van, és a helység jobb első sarkára mutat.

A testet a 2. pontra, a fejet a 2. pontra fordítjuk. A jobb láb a súlyláb. Az egész lábfejjel érintheti a talajt, azaz a lábunkkal teljesen a földön állunk. A lábat féltalpra lehet emelni, ahogy a mindennapi életben azt mondanánk, hogy lábujjhegyen állunk, de a láb teljesen a lábujjhegyekre is emelhető.

A balett-táncosnők speciális cipőket használnak, amelyeket spicc cipőnek nevezünk. A spicc cipő egy gipszorrú cipő. Amikor a balett-táncosnő spiccre áll, a lábujjai hegyein áll, és ezért nevezik ezt az elemet a balettben spiccelésnek.

A bal láb s szabadláb. A szabadláb mindig hátul van és a talajon lehet, ahol a lábujjhegyeken a talajt érinti, vagy 45 vagy 90 fokos magasságba lehet felemelve.

A jobb kart előre emeljük és a 2. pontra irányítjuk. Bal karunkat oldalra nyújtjuk ki. Tekintetünk az ujjaink felé irányul a 2. pontra.

Ezt az arabesquet üdvözlő nyitó arabesquenek hívják.

A póz megmutatja:Kristína Slováková