Nagy póz croisée derrière (hátra)

A táncosok nyolc pontot határoznak meg a balett teremben, miközben az 1. pont a közönség felé mutat. Ha a táncos vagy a táncosnő helyzetében vagyunk, a 8. pont a bal oldalunkon van, és a terem bal első sarkára mutat. A 2. pont a jobb oldalunkon van, és a helység jobb első sarkára mutat.

A testet a 8. pontra, a fejet pedig a 2. pontra fordítjuk. A jobb láb a súlyláb. Az egész lábfejjel érintheti a talajt, azaz a lábunkkal teljesen a földön állunk. A lábat féltalpra lehet emelni, ahogy a mindennapi életben azt mondanánk, hogy lábujjhegyen állunk, de a láb teljesen a lábujjhegyekre is emelhető.

A balett-táncosnők speciális cipőket használnak, amelyeket spicc cipőnek nevezünk. A spicc cipő egy gipszorrú cipő. Amikor a balett-táncosnő spiccre áll, a lábujjai hegyein áll, és ezért nevezik ezt az elemet a balettben spiccelésnek.

A bal láb a szabadláb. Keresztezzük a lábunkat, miközben a szabadlábat a jobb láb mögött 90 fokos magasságba emeljük.

A bal kart a 2. pozícióba helyezzük, kissé hajlítsuk meg karunkat a könyökben, és irányítsuk a 8. pontra. Úgy kell tartanunk a karunkat, hogy egy csepp, amely a karunkon lenne, szépen lefolyhasson a mutatóujjunkra. Jobb karunkat a fejünk felett tartjuk a 3. pozícióban, mintha egy kis léggömböt tartanánk. Tekintetünk a könyök belső oldala felé irányul a 2. pontra.

A póz megmutatja:Lucia Hluštíková